Olej cytronelowy 30ml

14,00 

Olej cytronelowy wytwarzany jest z liści i łodygi rośliny zwanej palczatką cytronelową. Gatunek ten znany jest częściej pod nazwą trwa cytrynowa.

5 w magazynie

Opis

Olej cytronelowy ze względu na swój przyjemny zapach znalazł szerokie zastosowanie w przemyśle kosmetycznym. Dodawany jest do perfum, kadzideł i świeczek. Jego właściwości wykorzystywane są również w aromaterapii, czyli niezwykle szerokiej dziedzinie medycyny niekonwencjonalnej.

Olej cytronelowy, podobnie jak inne olejki eteryczne, cechuje się bogatym składem chemicznym. To właśnie charakterystyczne lotne substancje odpowiadają za jego przyjemny i delikatny cytrusowy zapach. Związki zawarte w liściach trawy cytrynowej posiadają działanie znacznie wykraczające poza przyjemny zapach. W medycynie tradycyjnej olejek ten przez lata używany był do:

  • leczenia bólów reumatycznych,
  • przeziębień,
  • bólów głowy,
  • grypy,
  • problemów z menstruacją,
  • zaburzeń trawienia oraz ogólnego zmęczenia.

Olej cytronelowy może być aplikowany na skórę bądź ubrania. Taki zabieg skutecznie odstraszy komary i sprawi, że wieczory na świeżym powietrzu przestaną kojarzyć nam się jedynie z nieprzyjemnymi ukąszeniami.

Aromaterapia to naturalny sposób leczenia wykorzystujący właściwości związków zawartych w olejkach eterycznych do leczenia różnego rodzaju zaburzeń na tle psychicznym i fizycznym.

Skład: Cymbopogon Winterianus Herb Oil

Uwagi

Przechowywać w ciemnym i chłodnym miejscu.

Tylko do użytku zewnętrznego.

Może spodoba się również…